T

Tratamentul bronșiectaziilor infectate

Germenii cei mai frecvent întâlniți, în funcție de care e aleasă antibioterapia, sunt H. Influenzae, M. catarrhalis si P. aeruginosa.

Stadiul precoce

În stadii precoce, bronsiectaziile se caracterizează printr-o funcție respiratorie conservată, exepctoratie în cantitate mică, puține spitalizări/fără spitalizări în antecedente, absența antecedentelor de infecție sau de colonizare cu P. aeruginosa.

În aceste stadii, antibioterapia va fi ținintită pentru următorii germeni H. Influenzae, M. catarrhalis, S. pneumoniae și Enterobacteriacee. Acestea reprezintă bacteriile care se întâlnesc cu o frecvență mare înaintea apariției infecției cu P. aeruginosa.

Antibiotice privilegiate

  • o betalactamină cu sau fără inhibitor de betalactamază
  • un macrolid
  • o flurochinolona

Stadiul avansat

Caracterizat prin antecedente de infecție sau colonizare cu P. aeruginosa, o funcție respiratorie alterată, exacerbări sau spitalizări repetate, prezența unor bronsiectazii extinse sau chistice pe imagerie.

Tratament țintit

Un tratament țintit este posibil în funcție de rezultatul citobacteriologic al expectorației. Dacă infecția este prezența, tratamentul va acoperi acest germene dar și alți germeni posibili, în funcție de rezultatul antibiogramei.

Tratamentul anti – P. aeruginosa

Un tratament anti- P. aeruginosa poate fi propus în caz de urgență la un pacient instabil clinic, dar examenul citobacteriologic al expectorației este necesar înaintea începerii tratamentului. Acesta din urmă poate fi inițiat ținând cont de rezultatul probelor anterioare. În al doilea timp, dacă infecția cu P. aeruginosa nu se certifica, tratamentul poate fi simplificat sau adaptat în funcție de antibiogramă.

Probele citobacterioogice ghidează antibioterapia, examenul expectorației rămânând de referință.

Chirurgie, kinetoterapie și ventilație în funcție de forma și nivelul de evoluție

Chirurgia

Indicația acestei alegeri este reprezentată de formele localizate de bronsiectazii, rezecția (lobară, bi-lobară, pneumectomia) păr a da bune rezultate, în special în formele bilaterale. Indicațiile se bazează pe date radiologice (CT), morfologice și hemodinamice (scintigrafia de ventilație/perfuzie). Transplantul pulmonar uni sau bilateral a fost în mod egal propus, rezultatele find la fel de satisfăcătoare că în mucoviscidoză

Kinetoterapia

Se bazează pe drenajul bronsiilor chiar și în absența suprainfectiei. Kinetoterapia singură sau asociată fluidifiantelor bronsice permite limitarea complicațiilor infecțioase și întârzie evoluția insuficientei respiratorii. Diferite tehnici pentru ameliorarea clairencelui mucociliar sunt propuse pacienților: postură, expirul cu buzele protuzionate, nebulizarea unor soluții hipertonice.

Ventilația non-invaziva

În stadiul insuficientei respiratorii grave, oxigenoterapia și ventilația pe termen lung sunt justificate. Traheotomia este des rău suportată din cauza supuratiilor traheale frecvențe, în schimb ventilația noninvaziva poate fi benefice; ea permite ameliorarea statusului funcțional și la reducerea numărului spitalizărilor.

(Sursa foto: Freepik)

Sharing is caring!

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *