F

Formare ventilație, Le Touquet, 2017

Câteva idei care rezumeaza formarea în domeniul ventiatiei, realizată la Le Touquet și la care am participat în 2017:

  • Recomandarea ERS/ATS 2017 pentru pacienții spitalizați pentru un episod de hipercapnie acută sau hipercapnie cronică acutizata, că și urmare a unei decompensari BPOC, este realizarea unei ventilații non invazive (VNI/BIPAP).
  • VNI poate fi demarată la pacienții BPOC: pentru cei care prezintă semne de instabilitate respiratorie, după exacerbări, la pacienții BPOC obezi și la cei care prezintă exacerbări frecvențe; trebuie asociată reabilitării respiratorii și nu este definitivă.
  • Oximetria nocturnă poată fi folosită în medicină somnului fiind fiabilă și neinvaziva, oferă informații legată de de vetilatie în condiții reale și perturba puțin somnul. Este folosită în depistarea inițială a suspiciunii de hipoventalatie alveolara.
  • În cadrul interpretării oximetriilor nocturne se iau în considerare: saturația medie nocturnă ( considerată patologică <90%), procentul de timp petrecut cu o saturație<90 % în timpul nopții (patologic >10%), indexul de desaturare (4%), considerat patologic dacă este >10/h. Oximetria nocturnă poate pune în evidența: trasee normale, hipoventilație alveolara ( caz în care trebuie crescută preiunea inspiratorie, fixarea unui volum curent și a unei frecvențe de securitate) , apnei centale , apnei obstructive ( caz în care trebuie crescută presiunea expiratorie, masca trebuie strânsă în partea inferioară pentru a împiedică pierderile neintenționate), închiderea glotei.
  • Există 3 moduri ventilatorii: T (ventilație asistată), S/T (ventilație asistată, mod spontan de ventilație cu o frecvență de securitate), S (ventilație spontană)
  • Există 5 parametri principali ai ventilației (presiunea expiratorie, trigger inspirator, pantă, presiunea inspiratorie, trigger expirator). PEP=EPAP, PI=IPAP, o importantă deosebită având-o diferență dintra IPAP și EPAP (IPAP-EPAP).
  • Criterii pentru sindromul de obezitate hipoventilație: pacient obez IMC>30kg/m2, hipercapnise diurnă (pCO2>45mmHg), fără altă cauza de hipercapnie cum ar fi BPOC, boli neuro-musculare, cifoscolioză, penumopatie interstițială, hipoventilație centrală congenitala. Diferite posibilități de ventilație pt SOH:
  1. PPC (CPAP) folosit în tratamentul SOH: diminuiaza AHI, travaliul respirator și ameliorează raportul ventilație/perfuzie, corijează hipercapnia, ameliorează simptomatologia, presiunea medie utilizată este 14 cmH20, este eficientă după primele 3-4secunde de la punerea în funcțiune, rată de eșec este de 40%, necesită o supraveghere crescută la început.
  2. VNI (BIPAP) folosită în tratamentul OHI: ameliorează AHI, calitatea somnului, schimburile gazoase și volumele respiratoii pe spirometrie, corectează hipercapnia mai rapid că PPC-ul, nu are efect pe inflamație, diabet sau markeri cardio-vasculari, necesită o PE suficientă că să prevină obstrucția cailor respiratorii, diferență dintre IPAP și EPAP se reglează în general la 8cmH20.

Sharing is caring!

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *