Indicație de primă linie de tratament al cancerului pulmonar fără celulă mică avansat și care prezintă rearanjari ALK

Eficiența acestui tratament a fost dovedită de studiul Profile 1014; un studiu de fază 3, internațional, multicentric, randimizat, deschis. Obictivul acestui studiu a fost să compare eficiența și toleranța Crizotinib versus o chimioterapie de primă linie (Pemetrexed+saruri de platină) la pacienții care prezintau un cancer pulmonar fără celulă mică în stadiu avansat și care nu au fost în prealabil tratați. Unele dintre criteriile de includere a fost : pacient diagnosticat cu un cancer pulmonar fără celulă mică avansat, metastatic sau recidivant care prezintă un rearanjament ALK confirmat histologic sau citologic (status ALK determinat prin testul FISH ALK break-apart) și care n-a primit în prealabil nici un alt tratament sistematic pentru boala lui.

Schema studiului

Câteva rezultate ale studiului

  • O creștere a medianei supraviețuirii fără progresie în grupul Crizotinib statistic semnificativă.
  • Un timp de răspuns obiectiv semnificativ în grupul Crizotinib (74% versus 45%; p<0.001) și o durată de răspuns mediană de 11.3 luni versus 5.3 luni pentru grupul Crizitinib versus chimioterapie.
  • Crizotinib este asociat cu o ameliorare semnificativă mai importantă raportat la chimioterapie (ameliorarea calității vieții pacienților, a stării lor fizice, sociale, emoționale și a functionabilitatii pentru activități cotidiene).
  • Crizotinib se asociază cu o reducere semnificativ mai importantă a simptomelor cum ar fi: durerea , dispneia, insomnia, tusea si  durerile. Este în mod egal asociat cu o întârziere față de chimioterapie a degradării simptomatologiei bolii (tuse, dispnee, dureri toraice).
  • Efectele nedorite cele mai frecvențe raportate în grupul Crizotinib versul grupul chimioterapie sunt: tulburări vizuale (71%), diaree (61%) și edeme (49%). Pentru 24 de pacienți din grupul Crizotinib (14%) și 4 pacienți (2%) din grupul chimioterapie a fost raportată o creștere a transaminazelor de 3 sau de 4 ori mai mare ca normalul. 4 evenimente hepatice au condus la o oprire a tratamentului în grupul Crizotinib. Un caz de pneumopatie fatală legat la Crizotinib a fost raportat la un pacient care a făcut cross over de la grupul chimioterapie la grupul Crizotinib. 

Articolul din NEJM vă este pus la dispoziție mai jos:

Sharing is caring!

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *