C

Conferința internațională a ventilației la domiciliu

În 2018 am avut plăcerea să particip la primul meu congres internațional de ventilație la domiciliu, ce a avut loc la Lyon și a adunat pneumologi din întreagă lume. Experiență este inedită atât din punct de vedere uman cât și din punct de vedere medical. Pentru încă o data mi s-a dovenit că pneumologia este vastă și interesantă și că formarea medicală mai ales în vremurile noastre este un proces continuu.

Voi puncta doar câteva teme esențiale care au fost atinse la congres:

Apneea de somn

O atenție deosebită s-a oferit particularităților, cum ar fi discutarea apneei apărută la altitudine sau a apneei induse medicamentos. Noile studii au arătat că putem vorbi despre apnee centrală legată de administrarea de Ticagrelor (Brilique) care dispare după încetarea tratamentului. Riscul de apnee centrală după Ticagrelor este de 4 ori mai mare că în cazul Aspirinei. S-a observat că acest medicament crește ventilația; ceea ce a dus la o întrebare interesantă: dacă putem folosi acest medicament pentru cei cu hipoventilație. Răspunsurile nu se cunosc încă. Efecte asemnatoare ar avea și opioidele precum și Baclofene. Un articol interesant apărat în New England Journal of Medicine legat de Ticagrelor este: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1601662

Ventilația în neonatologie

Nu mă gândisem înainte dar asigurarea respirației fără alveole (cum se întâmplă în cazul prematurilor) este o sarcină dificilă în mâinile unui doctor. Prezentarea a fost ținută de Dr. M. Roth-Kleiner din Lausanne și a detaliat cele 2 etape esențiale în dezvoltarea plămânilor : ramificarea și dezvoltarea alveolelor; ventilația în șine provocând o întârziere în dezvoltarea acestora din urmă și ducând la o predispoziție la boli pulmonare cum ar fi emfizemul. Studiile prezentate arătau rezultate contradictorii în ceea ce privește indicația folosirii de oxigen cu debit ridicat sau CPAP la pacienții prematuri în perioada postnatală.

Tratamentul apneei centrale la pacienții cu insuficiență cardiacă

O temă discutată de mai mulți ani și care a stârnit din nou numeroase controverse. Mașinile folosite pentru tratarea apneei centrale foloseau înainte o presiune expiratorie fixă și o presiune inspiratorie foarte agresivă, creascand astfel riscul de moarte cardiaca. Acești pacienți, tratați pentru apnee centrală , dezvoltau în timp apnee obstructiva care nu era tratată deoarece presiunea expiratorie era fixă. S-a repus întrebarea dacă putem trata apneea centrală cu oxigen și s-au prezentat studii care au adus concluzia că stimularea frenica poate avea efecte favorabile.

Sesiuni dedicate bolilor neuro-musculare

Congresul a dat șansa medicilor și reprezentanților medicali de a participă la meșe rotunde cu pacienți cu afectare neuro-musculară ventilați (un pacient care m-a impresionat era ventilat din 1989). Am dedicat o postare specială Dr-ului Bach care oferă alternative pentru acești pacienți.

Standuri dedicate familiarizării medicilor cu aparatură medicală au fost puse la dispoziție. Au fost prezentate noile mașini de ventilație, eficientă lor demonstrată live făcându-se o fibroscopie concomitentă cu ventilația (tehnică efectuată pe pacient sănătos).

Sharing is caring!

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *