Am avut șansa să ascult o prezentare a doctorului Christos Chouaid legată de noutățile apărute în ultimii ani în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar. A fost extrem de educativ să îl ascult; am acum plăcerea de a relata doar ideile cheie și de a reda câteva imagini spectaculare legate de tratamentele revoluționare ce apăr în cadrul unei boli care până nu de curând avea un prognotic extrem de nefavorabil.

Redau cu această ocazie, două slide-uri legate de terapia țintita în prima linie pe diferitele tipuri de mutații pe care le putem întâlni în cadrul adenocarcinoamelor. Mi se pare un rezumat foarte bun a inovațiilor terapeutice cu care poate nu suntem încă familiarizați.

În caz de progresie:

Suursa: Prof. Dr.  Christos CHOUAID
Suursa: Prof. Dr.  Christos CHOUAID
  • Pacienții care prezintă mutația KRAS și care sunt fumători sau foști fumători răspund mai bine la imunoterapie.
  • Există posibilitatea apariției unor complicații tardive în cadrul imunoterapiei și inclusiv după oprirea imunoterapiei.
  • În viitor, biopia lichidă va putea prevedea cu exactitate în cât timp un cancer va progresa.
  • Ar fi de preferat așteptarea mutațiilor înainte de a se debuta o chimioterapie convențională pentru că această din urmă ar putea scădea efectul unei imunoterapii
  • Un răspuns extraordinar la Osimertinib la pacienții care prezintă mutația T790M sub tratament cu Erlotinib nu doar în plan imagistic dar și în ceea ce privește simptomatologia clinică.
  • Importantă repetării biopsiilor și a biopsiei lichide în detectarea mutației de rezistentă T790M care momentan permite pacientului să beneficieze de un tratament cu Osimertinib.
  • Importanța biopsiei lichide în vederea inițierii pentru cei care ar putea beneficia de Osimertinib pentru pacienții care ar putea avea o meningită carcinomatoasa.

Pentru a încheia într-o manieră optimistă, reiau o relatare a doctorul Chouaid legată de un caz care a reluat muncă după imunoterapie (cancer pulmonar, stadiul IV) și acest lucru a fost deosebit de dificil pentru că organisemele locale nu se mai confrontasera cu un asemenea caz… nu există încă procedure de reversie a unei opriri profesionale pentru această patologie.

Sunt conștientă că aceste cazuri cu final fericit, despre care auzim foarte puțin vorbindu-se, sunt mult mai puține decât cazurile care progresează nefavorabil. Dar faptul că ele există și că putem să le amintim, ne face să credem că această luptă nu va mai fi în viitor mereu pierdută.

Suursa: Prof. Dr.  Christos CHOUAID

(Sursa foto: Adobe Stock)

Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *